Opplev Seiland
Seiland er kalt Norges mest utilgjengelige nasjonalpark. Med litt planlegging er det likevel enkelt å få til både korte og lange turer.
Innfallsporter
Nasjonalparken har to innfallsporter; Hønseby på nordsiden og Altneset på sørsiden. Hit kommer du med offentlig transport, og her finner du overnattingsmuligheter. I tillegg ligger en brygge i Store Bekkarfjord som er tilgjengelig med egen båtskyss.
Bildetekst hentes fra tittel i slideshow
Bildetekst hentes fra tittel i slideshow
Hønseby på nordre Seiland
For å komme til nordre Seiland, tar du ferga fra Straumsnes (sør for Hammerfest) til Kjerringholmen. Fra Kjerringholmen går det bilvei på 19 km til Hønseby. Veien er smal og svingete, men har spektakulær utsikt! På Hønseby finner du matbutikk og turistbedriften Seiland Explore, med mulighet for overnatting og leie av båt. Butikken har innendørs utstilling om nasjonalparken og toalett for besøkende. Litt bortenfor butikken er det parkeringsplass for turgåere og utendørs informasjon om parken. Herfra starter en merket tursti på 9 km inn til nasjonalparkgrensa, som er et godt utgangspunkt for lengre turer inn i nasjonalparken. Et kortere alternativ er å følge stien 2 km til en turpostkasse, og å snu her. Herfra har du god utsikt over Hønsebyfjorden og Sørøysundet. Ved denne postkassen kan du også ta av på en umerket sti på 1 km ned til Storvannet.
Altneset på søndre Seiland
For å komme til Altneset på søndre Seiland, tar du hurtigbåt/kombibåt fra Alta by (kombibåtkaia i Bukta) eller fra Storekorsnes. På Altneset ligger turistbedriften Seiland House med mulighet for overnatting, servering og båtleie. Dette må bestilles på forhånd. Fra Altneset kan du gå dagstur i merka løype opp på Vardefjellet (232 moh), Gryttind (307 moh) og en fortopp av Piggfjellet (405 moh). Gryttind og Piggfjellet er fine utgangspunkt for en lengre tur inn i nasjonalparken. Det samme er Altnesdalen og Sommarsetdalen. Langs fjorden snor den smale asfalterte veien seg 8 km sørover til Hakkstabben, og gir nydelig utsikt mot Rognsundet og Stjernøya.
Bildetekst hentes fra tittel i slideshow
Bildetekst hentes fra tittel i slideshow
Store Bekkarfjord
I Store Bekkarfjord er det tilrettelagt for besøkende med flytebrygge til allmenn bruk, bålplass, informasjonstavler og et kunstverk om historien til området. Flytebrygga eies av nasjonalparken og ligger ute fra 23. juni til oktober/november. Det går ikke offentlig transport til Store Bekkarfjord, så her må man ordne egen båtskyss. Flere firmaer tilbyr turer til fjorden. Store Bekkarfjord ligger inne i nasjonalparken, og er et fint utgangpunkt for turer i parken. Hvis du starter på nordsiden av Melkelva (ved flytebrygga) kan du ta turen opp mot Melkevatnan. Starter du på sørsiden av Melkelva, er det en fin dagstur å gå over til Altneset. Det er svært risikofylt å forsøke å krysse Melkelva, så planlegg ruta på forhånd og start på den siden du ønsker å gå.
Andre turer i parken
Hvis du har tilgang til båt, er turmulighetene mange. Bårdfjorden har relativt lettgått terreng opp Bårdfjorddalen og Pederdalen. I Jøfjorden kan du gå opp mot Seilandsjøkelen fra Breihovddalen. Rådfør deg med kjentfolk om rutevalget før du legger ut på tur. Det er mange hindringer som ikke vises på kartet, slik som store steinurer og uframkommelig blokkmark, stup, skrenter og elver som ikke kan krysses. Det sies at det er vanskelig å gå seg vill på Seiland, men det er lett å gå seg fast. Ønsker du flere lettgåtte turer langs merka sti, har Hammerfest og omegn turlag merket turer til Tindstua og Tyvvannet nord for parken. Se ut.no for beskrivelse av disse turene.
Bildetekst hentes fra tittel i slideshow
Bildetekst hentes fra tittel i slideshow
Seilandstuva
Seilands høyeste punkt, Seilandstuva (1078 moh), er en lang og krevende tur for folk med mye turerfaring. Den kan nås fra Kufjordbotn eller Bårdfjorden. Vær spesielt oppmerksom på bresprekkene til Nordmannsjøkelen som ligger rundt toppen. Seilandstuva er en del av Struves meridianbue, og varden her ble bygget av Struves menn i 1847. Det fortelles at de måtte ha hele fem forsøk før de klarte å gjøre målinger fra Seilandstuva, på grunn av havtåke, vind og snø. Seilandstuva kan sees fra sju andre punkt i meridianbuen og var dermed et viktig målepunkt. Struves meridanbue spilte en viktig rolle i arbeidet med å måle Jordens størrelse og form, og står i dag på UNESCOS verdensarvliste.